07/06/2024

1. Saunominen alkaa rauhoittumisella yksin tai yhdessä

Onnistunut saunominen on rauhoittumista, ”oloaistin” herkistelyä, kehotietoisuutta ja läsnäoloa itsensä kanssa – kiireetöntä aivojen joutoaikaa ja hetkiä kuunnella hiljaisuutta.

Sosiaalisuus on myös tärkeä osa saunanautintoa. Saunahenkinen ja etiketeistä vapaa saunaseura luo virkistävän alkulatauksen ja odotuksen saunomiseen. Olossa on vapaata voimaantumista.

2. Saunotaan terveenä ja syödään vasta sen jälkeen

Saunominen edellyttää, ettei saunojalla ole saunomista haittaavia tai estäviä tai saunomisesta pahentuvia sairauksia. Välitön ruokailu ennen saunomista ei ole terveydelle ja saunomiselämykselle hyväksi. Ruokailu sopii vasta saunomisen jälkeen.

3. Saunomisen nautinto ja terveyshyödyt tarvitsevat aikaa

Ajan tulee saunomisessa ikään kuin pysähtyä saunomisnautinnon ajaksi. Vain silloin mieli voi olla tässä ja nyt – tiimalasin ulkopuolella. Huomaamatonta aikaa tulee varata 1,5-2 tuntia kiireen tunteen karkottamiseksi.

Siis kaikessa rauhassa hikoillen ja vielä hyvässä saunassa, jossa mieli ja keho viihtyvät, kerrallaan löylytellen 20-30 minuuttia ja välillä vilvoitellen ja mieluiten 4-5 kerta viikossa, on terveyshyödyt parhaiten takaava saunomisrytmi, mutta pienempikin määrä on hyödyksi.

4. Nestettä ennen ja jälkeen saunomisen

Saunomisen yhteydessä iho on tehokas nesteen poistaja. Moniaineksista hikeä pisartaa saunan lämmössä lyhyessä ajassa 0,5-1.0 litraa. Jotta elimistöön ei syntyisi nestevajausta, sopiva saunajuomaa tulisi nauttia ennen ja jälkeen saunomisen yhteensä noin litra. Samalla elimistö puhdistuu kuona-aineista.

5 Puhdistautuminen

Lauteille tulee mennä puhtaana suihkun kautta ja mieluiten vain tässä vaiheessa puhdistautumiseen pesuaineita käyttäen tai veteen pulahtamalla.

Sen jälkeen tulee iho kuivata hikoilun nopeuttamiseksi. Jalkojen lämminvesikylpy lauteilla edistää myös elimistöä puhdistavaa hikoilua.

6. Aluksi loikoillen lauteilla

Varsinainen saunominen alkaa rentouttavalla lauteilla loikoilulla ja hikoilulla varusteena saunahattu. Loikoilu keventää lämmön aiheuttama kehon rasitusta. Saunahattu taas suojaa hiuksia ja päätä liialliselta kuumuudelta.

Hikoilun annetaan täydellistyä varaten siihen riittävästi aikaa. Loikoilun ja hikoilun tiimalasin kulumista tärkeämpi on kehon tunne. Ensimmäinen löylyttelykerta päättyy istuen maltillisten löylyjen luomiseen ja ihon nautintoaineen syleilyyn ennen ensimmäistä vilvoittelua.

7. Happea elimistön iloksi ja vilvoittavaa vettä iholle

Vilvoittelun voi aloittaa raittiissa ilmassa. Ylimääräinen annos raitista ilmaa tekee hyvää keuhkoille ja hengitystiehyille niiden jäähdyttämiseksi, ja annos happea virkistää koko elimistöä  ”ohuthappisen” löylyhuoneen jälkeen.

Sen jälkeen viileä suihku tai nautiskelu kylpyammeessa virkistävät yhtä lailla kuin kesäisin pulahtaminen veteen. Vilvoittelua voi olla myös vain istuskelu saunan ulkopuolella pyyhe vyötäisillä.

Jos haluaa stimuloida ja harjaannuttaa verisuonistoa aina kylmäaltistukseen saakka ja jos on muutoin kaikin puolin terve ja kylmään harjaantunut, pulahdus avantoon, kylmävesialtaaseen tai kieriskely lumessa vuosisataisin perintein ovat kelpo keinoja vilvoitteluun.

Avantouinnissa jalat on kuitenkin hyvä suojata kylmyydeltä pehmeillä uimatossuilla. Vilvoittelun jälkeen lämmin jalkakylpy miellyttää ja tasoittaa kehon lämpötilan.

8. Löylyttelykertoja tarpeen mukaan

Kolmea löylykertaa pidetään terveyshyötyjen kannalta optimaalisena. Tässä toki tottumus on toinen luonto. Löylyjen intensiteetti voi vaihdella mieltymysten mukaan kohtuutta toki unohtamtta.

Toisella löylyttelykerralla siirrytään vastomiseen, jos saunan olosuhteet sen muutoin sallivat, ja sen jälkeen vilvoittelua ja löylyttelyä vuorotellen. Löylykerrat voivat tapahtua myös vastomatta, jos se ei ole osa toista luontoa. Vastomisella ovat kuitenkin omat terveys- ja ihon puhdistavuushyötynsä.

Löylyttelyn voi päättää silloin, kun siltä tuntuu, mutta leppoisia ja aromisia jälkilöylyjä erityisesti savusaunassa ei tule unohtaa.

9. Keho huuhdellen puhtaaksi ja viileyttä iholle

Vaikka keho on tässä vaiheessa jo varsin puhdas, kehon huuhtelu on paikallaan. Se on aiheellista päättää jälkihikoilun jälkeen virkistävään suihkuun ja sen jälkeen ihon kuivaamiseen.

10. Rentoutuminen lopuksi huipentaa saunomisen

Saunominen on päättynyt. On aika korvata saunomisen rasittavuus. Rentoutuminen voi alkaa kaikin mukavuuksin ja viileissä olosuhteissa kehon ja erityisesti jalkojen lämmöstä huolehtien.

On tullut itsensä hemmottelun ja jälkitunnelmoinnin aika virvoitusjuomien, pikku suolaisten ja saunaseuran parissa. Näin kohotaan arjen todellisuuden yläpuolelle, ikään kuin taivas ja maa ihmisolossa ja -elossa kohtaisivat.

Itseltä sen enempää kuin keneltä muultakaan ei ole mitään anteeksipyydettävää. Pikemminkin mieli tuntuu kaiken anteeksiantavalta ja velatkin saatavilta.

Mikäli saunominen tapahtuu iltaisin, rentoutumiseen tulisi varata aikaa, niin että ennen nukkumaanmenoa keho ehtii 1-2 tuntia viilentyä. Näin saunominen parantaa unen laatua.

Kirjoittanut Heikki K. Lyytinen