04/06/2024

Savusaunan lämmittämisestä ja huoltamisesta saisi kirjoitettua pitkän ja yksityiskohtaisen artikkelin. Tässä yhteydessä keskitymme kuitenkin vain pääkohtiin. Jokainen sauna on yksilö ja sitä tulee kohdella sen erityispiirteet huomioiden.

Lämmityspuiden valinta

Savusaunan lämmityksessä on monia koulukuntia mm. lämmityspuiden suhteen. Yhteenvetona voisi kenties todeta, että valitaan sellaiset kuivat lämmityspuut, jollaiset löylyt halutaan muistaen poistaa koivupuusta ylimääräiset tuohit nokentumisen ehkäisemiseksi (tuohi nokeaa pahiten).

HUOMIOITHAN puun kokoluokan, sääntönä; miehen ”ranteenpaksuinen” puun antaa parhaan lopputuloksen.

Lämmityksen tavoite ja ovien käyttö

Lämmityksellä on pääasiallinen tarkoitus lämmittää kiuas kuumaksi, ei saunatilaa. Yleisesti taas puhutaan oven pitämisestä auki lämmityksen ajan. Tarkoitus on saada saunatilaa viileämmäksi ettei ”pylly pala” lauteilla.

Oven auki pitämisessä on huomioitava tärkeä seikka, kuinka paljon ovi antaa lisää korvausilmaa palamiseen ja tärkein, ohjaako tuo lisäämä liekin suuntaa kiukaassa esim. kiukaan takaosaan. Esim. kova tuuli oven suunnasta ohjaa palamista ehkä väärin. Ja myös huomattava ovi ei ole palokaasujen virallinen reitti ulos! (Oikeankokoiset räppänä ja lakeinen ovat savun poistotiet)

Ennen sytyttämistä ja sammutuskalusto

Avataan saunan ulkopuolelta oikeat/riittävät korvausilma aukot, tyynen puolelta!

Varmistetaan ennen sytyttämistä sisätilat, ei palavia materiaaleja ylhäällä lauteilla taikka kiukaan lähistöllä jotka saattavat aiheuttaa palovaaran.

Ensi SAMMUTUSKALUSTO on lähettyvillä saunan ulkopuolella ja kunnossa.

Lämmityksen aloittaminen

Olethan tyhjentänyt ennen lämmitystä tuhkapesän entisistä hiilistä?

Asetetaan puut tasaisesti tulipesään, enintään puolet tulipesän korkeudesta.

Puiden sytytys

Puiden sytytys; joko päältä taikka alta. Joidenkin tutkimusten perusteella päältä sytytys on vähempi päästöinen kuin alta sytytys.

Itse lämmitys on jatkuvaa hyvän tulen ylläpitoa jolla saavutetaan mahdollisimman lyhyt lämmitysaika. Lämmittäjän seuratessa jatkuvasti palotapahtumaa lähettyviltä voidaan ennakolta estää mahdolliset paloturvallisuusongelmat (tulenlieskat nousee kiukaassa kivien läpi)

Tasaiseen palamiseen huomioitavat seikat

Pidetään puumäärä tasaisesti alle tulipesän puolen välin. Riittävä veto tulipesässä on tärkeää. Jatkuvalla tulen ylläpidolla saadaan kiuas kivien lämpötila olemaan nousujohdanteinen. Jos tuli pääsee hiillokselle kivien lämpötilan nousu lakkaa, tasainen tuli koko tulipesässä antaa tasaisesti lämpöä kivipesään. (Huomio tulipesän ja kivipesän välissä olevan ”nielun” muoto)

Lämmityksen loppusuora

Kun kivipesän yläosassa alkaa kivet hiukan punoittamaan olemme loppusuoralla lämmityksessä. On aika fiilistellä ja lisätä ”aromipuut” antamaan omansa. On viimeisen pesällisen aika. Tuohon pesälliseen käytämme pieniä puita jotta saadaan kuuman huippu loppuun.

Ilmavirran estäminen

Suljemme tulipesän luukun ilmavirtausten estämiseksi kivipesään, samoin muut mahdolliset polttoa tehostavat kiukaan ilmareiät. Suljemme mahdollisen kiukaan kannen taikka laitamme ”palopeiton” kiukaan päälle.

Siintymisvaihe

Aloitamme kiukaan siintymisvaiheen (0,5-2 h riippuen kiukaan koosta). Siintymisvaiheen aikana kivien ”punoitus” leviää kivipesässä ja kuumuus (+400˚ – 450˚C) polttaa ylimääräiset noet kiuaskivistä. Siintymisajan jälkeen poistamme tarkasti irtonaiset tuhkat pois kiukaasta turvalliseen kannelliseen tuhka-astiaan.

Siintymisvaiheen tärkeys

Siintymisvaiheessa kiukaan kivet jatkavat kuumentumista ja samalla savukaasut poistuvat saunatilasta. Tämä vaihe on erittäin tärkeä, sillä se varmistaa, että kaikki palamattomat kaasut ja noki palavat loppuun ennen saunomisen aloittamista. Tänä aikana on hyvä pitää savunpoistoluukku auki ja ovi raollaan, jotta saunatila tuulettuu kunnolla.

Valmistautuminen saunomiseen

Siintymisen jälkeen HEITÄMME tasaisesti pintakiville ”nokilöylyt”. Nokilöylyjen heitossa voimme käyttää jopa kuumaa vettä muistaen kuitenkin vaihtaa löylyvesi tuleville saunojille lämpimäksi (ei polttavaksi). Nokilöylyjen tarkoitus on poistaa kiukaan sisässä oleva irtonainen noki.

Kun saunatila on puhdistettu irtonoesta ja lauteet asetettu valmiiksi saunojille, nautinto on valmis!

Löylyä luodaan

Vanha perinteinen tapa on luoda löylyä. Pitkävartiselle löylykauhalla kaadetaan pikkuhiljaa löylyvettä kiukaassa saamaan paikkaan. Ei heitetä! Seuraavan kaadon paikaksi valitaan erikohta kiukaasta. Haetaan löyly sieltä kiukaan pohjakivistä asti!

Löylyä luodessa huomioidaan kanssasaunojat tasapuolisesti! Sauna on kaikille nautintojen paikka!

Saunamestarit
Pekka Paasonen ja Pentti Hakala 16.9.2020