Saunakylän kaikki savusaunat

Alta löydät listan kuvineen ja kuvauksineen Saunakylässä olevista saunoista.

Saunakylän palveluista sinulle selviää miten voit päästä nauttimaan näistä saunoista.

Virpiö

Multialta on sitten tuo Virpiö. Huhujen mukaan Virpiö on syntyjään 1700-lukulainen. Ikä ei tosin tunnu tätä saunaa painavan vaan se on yksi kylän virkeimmistä saunoista. Sanovat jopa, että Virpiön löylyt ovat kaikkein piristävimmät.

Siparila

Siparila, maasauna puhuu usein sitä, miten itse presidentti Koivisto vihki Saunakylän käyttöön 80-luvulla. Turpeet vain pölisevät seinistä, kun Siparilan hehkutus raikaa maan alta. Sitten se yskii ja köhisee, ja turpeet pölisevät entisestään. Todellisuudessa Siparila ei itse ollut edes todistamassa presidentin vierailua.

Mähönen

Mähönen on 1800-luvun jannuja, kovia kokenut ja kaikenlaista nähnyt, mutta asenteeltaan savolaisen lupsakka. Osaa suhtautua kaverinsa Siparilan hehkutuksiin ja liioitteluun lämpimällä huumorilla.

Kähkösen sauna

Sauna on Vaalan pitäjän Veneheiton kylästä. Sijaintipaikka oli aivan joen varressa lehtipuiden suojassa. Uudempaa rakennustapaa lautakota sekä suuret ikkunat. Saunaa on käytetty palvisaunana. Viimeksi on palvattu vasikanlihaa vuonna 1965.

Korpilahti

Nuorempaa sukupolvea edustava Korpilahti, joka on muuten kylän toiseksi suurin sauna, vaatii löylyiltään täydellisyyttä ja tahtoo edelleenkin pitää kiinni vanhasta säännöstä, että saippuaa ei saunan puolelle tuoda.

Korpela

Ruovedeltä joukkoon on liittynyt Korpela, jolle kävi 1918 sodassa niin, että sille täytyy vieläkin huutaa jos haluaa sen kuulevan. Luodit olivat viuhuneet sen ympärillä useaan otteeseen, raukan kulmilta sattui kulkemaan rintamalinja. Usein omiin mietteisiin syventynyt filosofinen Korpela selittää ajatuksiaan vielä silloinkin, kun kuulijat ympäriltä ovat jo kaikonneet. Metsä-sotasauna ja Korpela ovat hyvää pataa keskenään. Sota on molemmille tuttua, sillä metsä-sotasaunoja rakennettiin aikoinaan rintaman taakse.

Leppäjärvi (Leppis)

Leppäjärvi, lempinimeltään Leppis, tulee Enontekiöltä ja antaa vähän kovan ja karun kuvan itsestään ulospäin. Sisimmässään Leppis on kuitenkin kaunosielu, kuten hirsiensä karun kauniista veistojäljestä voi päätellä.

Lampila

Virpiön rinnalla kylässä on toinenkin multialainen, Lampila. Lampilan itsetuntoa ovat koetelleet ajat, jolloin se toimi riihenä ja se on siksi vähän vaatimaton luonteeltaan. Pohjimmiltaan molemmat multialaiset kyllä tietävät, että edustavat saunojen parhaimmistoa.

Palojärvi

Palojärvi on koko kylän vanhin sauna, 1700-lukulaisia. Vanhimpana se kantaa myös viisaimmat hirret. Jos saunojen välille pääsee syntymään kiistoja, Palojärvi selvittää ne sanomalla viimeisen sanan, joka yleensä kuuluu: ”Olkaas ny.”

Rasinkankaan sauna


Kaijanmäki


Mustonen


Valliuksen sauna